Aktuellt

Stipendium ur Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms författarfond

Styrelsen för Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms författarfond har beslutat tilldela Martin Hellström, forskare vid LinnĂ©universitetet i VĂ€xjö, Kelly HĂŒbben, doktorand vid Stockholms universitet och Katarina Kieri, författare, Uppsala varsitt stipendium Ă  85 000 kr Ă„r 2017.

Stipendium frÄn Region Uppsala, april 2017

Ur motiveringen:
Katarina Kieri tilldelas Region Uppsalas kulturstipendium för sin högkvalitativa och produktiva författargÀrning och för sin förmÄga att i text tydliggöra och förmedla komplexa kÀnslor.

Ny bok september 2016 - Markus mittemellan

Det Àr sista dagen innan sportlovet och fröken uppmanar alla att komma tillbaka till skolan med röda kinder. Flera ska resa bort, men Markus ska som vanligt vara hemma. Mamma mÄr inte bra och pappa har fullt upp med att tala om vilka regler som gÀller och att hitta pÄ nya. Men kanske kan sportlovet bli bra ÀndÄ. Kanske kan Markus vara med Vero. Kanske kan hon ge honom röda kinder.
FrÄn 8 Är.

Katarina Kieri tilldelas Norrlands litteraturpris 2016

Katarina Kieri tilldelas Norrlands litteraturpris 2016 för sin roman "VÄrt vÀrde" med motiveringen:

”NĂ€rmast rastlöst driver Katarina Kieri fram en berĂ€ttelse i vi-form, om en generation som kilats fast mellan ytterligheter: varken bybo eller stadsbo, allvarsam eller svamlig, modern eller frĂ„n det förflutna, stolt eller skamsen. Det Ă€r en roman som pĂ„ samma gĂ„ng styrker identiteten som stĂ€ndigt ifrĂ„gasĂ€tter den, prĂ€glad av det tornedalska, men bestulen frĂ„n det finska sprĂ„ket och i kollision med det moderna livet i staden. Av tomrummet som skapas formar Kieri ett trĂ€ffsĂ€kert tidsdokument om ett barn till tornedalingar i deltidsexil.”

Katarina Kieri - STR-T:s kulturstipendiat 2016

Ur motiveringen:
”Hennes författarskap rymmer bĂ„de vemod och systemkritik. Katarina uttrycker det pĂ„ följande sĂ€tt i boken VĂ„rt vĂ€rde: ’Vi visste vĂ„rt vĂ€rde. Vi visste att vi hamnat dĂ€r vi hamnat för att vĂ„ra mammor och pappor hade kastat fast spadarna i backen och torkat sig i persheet med Haparandabladet en sista gĂ„ng och sedan sprungit till samhĂ€llsbygget’.
Den briljanta skĂ€rpan i Katarinas texter gör henne till en viktig förebild för tornedalingar.”

LÀs mer hÀr

Recensioner av VÄrt vÀrde

Aftonbladet

Sydsvenskan

UNT

Sveriges radio

Kultwatch

EML kritik

Dala-Demokraten

Nerikes Allehanda

Ny bok - VÄrt vÀrde

VÄrt vÀrde Àr en poetisk roman om att vÀxa upp i en trakt som grÀnsar till en grÀnstrakt. Det Àr en berÀttelse om en familj och om ett jag som ibland blir ett vi för att understryka kraften och motstÄndet, och för att göra det möjligt att berÀtta.

Det Àr vasst, humoristiskt och gripande.

Ny bok – En annan Abbe

Kojan var Veros idé. Hon och Markus jobbar flitigt med den, men Abbe kommer och gÄr lite som han vill. Samma sak med skolan. Ibland Àr han dÀr, ibland inte.
Vad gör Abbe egentligen? Varför blir han sÄ konstig nÀr moppegÀnget dyker upp vid kojbygget? Hur kommer det sig att han föreslÄr att de ska spionera en kvÀll nÀr det blivit mörkt? Och hur ska de till sist kunna stÀlla saker till rÀtta utan att sjÀlva hamna i fara?
En annan Abbe Àr den fristÄende uppföljaren till kritikerrosade Vero hit & dit
Illustrerad av Helena Lunding Hultqvist
(FrÄn 8 Är)

Katarina Kieri utsedd till hedersdoktor vid Ltu

En del av motiveringen till att utse Katarina Kieri till filosofie hedersdoktor vid LuleÄ tekniska universitet lyder:
Kieris författarskap karaktÀriseras av lÄgmÀldhet och vördnad för det skrivna ordet. Hon betonar sprÄkets och litteraturens betydelse för alla, och menar att i en tid dÀr ungdomars lÀsvanor beskrivs som problematiska, bör litteraturen, liksom all annan konst, lyftas fram och tillmÀtas ett större vÀrde. Hennes poetiska sprÄkbruk i beskrivningar av vardagsnÀra Àmnen gör henne till en sÀregen röst i svensk litteratur.

Ny bok - Vero hit & dit

NÀr Vero kliver in i klassrummet, vÄgar inte Markus hoppas pÄ att hon ska bli hans vÀn. De Àr ju sÄ olika! Deras vÀnskap hotas nÀr Veros pappa fÄr ett nytt jobb, i en annan stad. Men Vero har fÄtt nog av att flytta runt och tillsammans med Markus bestÀmmer hon sig för att stoppa flytten. Med stöd och hjÀlp frÄn ovÀntat hÄll konfronterar de vuxenvÀrlden.

Med Vero hit & dit presenterar Katarina Kieri en varm och hjÀrtlig historia om barns utsatthet och barns egen kraft. Första delen i en trilogi, illustrerad av Helena Lunding Hultqvist.
(FrÄn 8 Är)

Katarina Kieri fÄr Arbetarrörelsens kulturpris i NorrtÀlje

Motiveringen lyder:

”För ett författarskap som prĂ€glas av en stark kĂ€nsla för barn och ungdomars ensamhet, vĂ€nskap, glĂ€djeĂ€mnen eller utsatthet pĂ„ ett sprĂ„k som pĂ„ samma gĂ„ng Ă€r poetiskt, sparsmakat och prĂ€glat av stor vĂ€rme och inlevelse.

FrĂ„n debuten 1993 med diktsamlingen ”Slutet sĂ€llskap” har Katarina givit ut tvĂ„ romaner, fyra diktsamlingar samt ett tiotal barn- och ungdomsböcker, den senaste i raden Ă€r bilderboken ”MĂ„nkan och jag har en hemlighet” i samarbete med illustratrören Emma Virke.

OBS!

PÄ grund av att Norrbottens-Kuriren har infört en betalvÀgg pÄ sin hemsida gÄr det inte lÀngre att lÀsa nÄgon av mina krönikor som Àr publicerade dÀr. SÄvida man inte Àr prenumerant, förstÄs.

Om konsten att mötas och ta farvÀl

Norrbottens-Kuriren december 2013

I januari 2014 Àr det dags!

Den 23 januari 2014 kommer den – bilderboken MĂ„nkan och jag har en hemlighet med bilder av Emma Virke

Om ordens och författarnas vĂ€rde – Hur vore det med en krukvĂ€xt?

Dagens Nyheter november 2013

Krönika – Nu börjar det. PĂ„ nytt.

Norrbottens-Kuriren augusti 2013

Krönika – UndermĂ„lig kritik av barnböcker

Norrbottens-Kuriren juli 2013